Tiaž a milosť Simone Weilovej

Ingrid Ondrejičková

O prednáške

Práca Simone Weilovej je mimoriadne veľká. Rovnako tak aj štúdie a texty o jej spisoch, ale aj o nej samotnej, o jej živote. Filozofka, ktorú môžeme chápať v tom najnežnejšom a zároveň najosobitejšom zmysle slova. Tak isto aj jej filozofiu, ktorá bez zavedenia nového systému má slúžiť ako spôsob života. Nie na hromadenie a rozširovanie vedomostí, ale na to, aby sme sa ocitli v pravde tak, ako ju vníma samotná autorka. Tiaž a milosť je vhodným úvodom do myšlienok Simone Weilovej. Odkrýva najintímnejší aspekt jej práce vo svetle takéhoto jedinečného osudu. Zbierka zostavená z rukopisov obsahuje to podstatné z myšlienok Simone Weilovej o láske, zle, nešťastí, násilí a kráse. Tiaž a milosť ponúka sériu úvah o témach, ktoré sú síce rôznorodé, avšak majú vzájomné prepojenie. Prednáška bude rozdelená do dvoch častí. V prvej si priblížime život a dielo tejto francúzskej filozofky. Poukážeme na dôležité momenty a rozhodnutia, ktoré mali veľký vplyv na jej smerovanie. V druhej časti budú spomedzi tridsiatich deviatich tém, obsiahnutých v zbierke Tiaž a milosť, vybrané tie, ktoré môžu s nami zarezonovať s ohľadom na tému festivalu. Ukážky z textov budú sprevádzané kresbami a maľbami. Vytvorila ich autorka prednášky pri štúdiu zbierky. Boli pre ňu natoľko inšpiratívne, že sa ich pokúsila zaznamenať aj v takejto podobe.

O prednášajúcej

Mgr. art. Ingrid Ondrejičková, ArtD. je textilná výtvarníčka a pedagogička pôsobiaca ako odborná asistentka na katedre Teórie a dejín umenia Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Venuje sa dejinám a teórii textilnej kultúry a produkcie. Skúma textilnú tvorbu, ktorá sa nachádza v hraničnom priestore medzi dizajnom a umením. Momentálne študuje filozofiu na katedre Filozofie a aplikovanej filozofie FF UCM v Trnave.

Zo spoločných výstav: 8 TEX: Pistoriho palác Bratislava (2022), FIBER´SK: Galerie N, Jablonec nad Nisou (2023), FULL OF TEXTILE: Gočárova galerie, Pardubice (2024)